x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Inundațiile din Brazilia au lăsat 150.000 de persoane fără adăpost, zeci de morți sau dispăruți

Inundațiile din Brazilia au lăsat 150.000 de persoane fără adăpost, zeci de morți sau dispăruți

de Redacția Jurnalul    |    08 Mai 2024   •   15:15
Inundațiile din Brazilia au lăsat 150.000 de persoane fără adăpost, zeci de morți sau dispăruți

Numărul morților în Brazilia a crescut la 90, cu alte decese în curs de investigare. 131 de persoane sunt încă date dispărute. 155.000 de oameni au rămas fără adăpost după ce ploile torențiale au provocat inundații majore.

Marți, salvatorii s-au grăbit să evacueze persoanele blocate de inundațiile devastatoare din sudul statului brazilian Rio Grande do Sul, cu cel puțin 90 de morți, mii de oameni rămași fără adăpost și supraviețuitori disperați în căutare de alimente și provizii de bază, potrivit Reuters.

La periferia localității Eldorado do Sul, mulți oameni dormeau pe marginea drumului și au declarat pentru Reuters că se confruntă cu foamea. Familii întregi plecau pe jos, transportând bunuri în rucsacuri și cărucioare de cumpărături.

„Am stat fără mâncare timp de trei zile și abia acum am primit această pătură. Sunt cu oameni pe care nici măcar nu-i cunosc, nu știu unde este familia mea", a declarat un tânăr care și-a dat numele Ricardo Junior.

Inundațiile au îngreunat eforturile de salvare, zeci de persoane așteptând încă să fie evacuate cu barca sau cu elicopterul din casele afectate. Bărci mici au străbătut orașul inundat în căutarea supraviețuitorilor.

Agenția de apărare civilă a statului a declarat că numărul morților a crescut la 90, iar alte patru decese sunt în curs de investigare, în timp ce 131 de persoane sunt încă date dispărute, iar 155.000 de persoane au rămas fără adăpost.

Ploile abundente care au început săptămâna trecută au provocat inundații majore, inundând orașe întregi și distrugând drumuri și poduri.

Se preconizează că ploile se vor atenua joi, dar vor continua apoi în weekend.

Experții în climă au atribuit precipitațiile extreme din Rio Grande do Sul confluenței dintre un val de căldură cauzat de fenomenul El Niño din acest an, care încălzește apele Pacificului și aduce ploi în sudul Braziliei, un front rece mai slab cu ploi și vijelii venind dinspre Antarctica și o căldură neobișnuită în Atlantic, care crește, de asemenea, umiditatea.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: inundatii brazilia